Haardhout

Haardhout van De Houthakker goed gedroogd hout

Het haardhout van De Houthakker komt hoofdzakelijk uit Nederlandse bossen en is FSC-gekeurd®. Dat betekent dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt en voldoet aan de eisen van duurzaam stoken. De kwaliteit van haardhout is van diverse factoren afhankelijk. In de eerste plaats is het belangrijk dat haardhout goed gedroogd is. De Houthakker levert natuurlijk gedroogd haardhout. In periodes dat het hout niet goed droogt, zoals in de wintermaanden, zetten wij onze professionele droogkamer in. Lees hier meer over ons productieproces.

Eigenschappen houtsoorten

Een andere factor die belangrijk is voor de kwaliteit van haardhout is de houtsoort. Elke houtsoort heeft andere eigenschappen qua verbranding, brandtijd en vlammenspel. Zo kun je essenhout bijvoorbeeld gebruiken om het vuur te starten, terwijl beukenhout geschikter is om te branden als het vuur goed op gang is. Je kunt het haardhout bij ons bestellen per houtsoort of gemengd. De haardblokken van De Houthakker hebben een lengte van 23 tot 25 cm. In de tabel hieronder kun je zien in welke mate elk hout geschikt is voor de diverse kachels. Heb je nog een vraag kijk dan bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

 

 

 

 

Eikenhout traag brandend en warme vlam

Eikenhout is hard en sterk elastisch en brandt daardoor traag. Brandend geeft het weinig rook en een warme vlam. Eikenhout heeft een lange droogtijd om de sappen in het hout eruit te krijgen. Het eikenhout van De Houthakker is natuurlijk gedroogd (tot onder 20% vochtigheid) en is direct stookbaar. We adviseren je om het goed op te slaan, zodat het verder kan drogen. Eikenhout dat goed droog is, geeft levendige vlammen.

 

Essenhout goede vuurstarter met prettige warmte

Voor de haard of kachel is essenhout ideaal. Het is taai en elastisch hout en brandt daardoor traag op. Wel vat het snel vlam, waardoor je het goed kunt gebruiken om het vuur mee te starten. Essenhout geeft een mooi vlammenspel en zorgt voor prettige warmte. Het essenhout dat De Houthakker levert, hebben we teruggedroogd naar minimaal 20%. Daardoor kun je het direct goed stoken.

 

Beukenhout voor optimaal rendement

Net als eikenhout is beukenhout een harde houtsoort. Het brandt daardoor minder makkelijk dan bijvoorbeeld essenhout. Beukenhout is heel geschikt voor een grotere haard of kachel. Het geeft veel warmte en weinig rook. De Houthakker adviseert je om het vuur eerst aan te maken met aanmaakhoutjes of met essenhout. Wanneer het vuur goed brandt, kun je beukenhout stoken. Dat geeft een mooi vlammenspel en zo haal je bovendien optimaal rendement uit je haard of kachel.

 

Berkenhout schone en snelle ontbranding

Voor een schone ontbranding is berkenhout ideaal. Het heeft weinig zuurstof nodig om te branden, wat vervuiling van je rookkanaal voorkomt. Berkenhout heeft een mooie witte schors, die zeer makkelijk ontbrandt. De rest van het berkenhout kleurt grijs als het natuurlijk gedroogd is. Berkenhout is zeer geschikt voor tuinkachels en vuurkorven.